Подивіться на цю безглузду відповідь від FOS:
Шановний пане Макеван
Ваша скарга щодо Revolut Ltd
Тепер у нас є вся необхідна інформація для розгляду вашої скарги. Виходячи з того, що я бачив, я не думаю, що Revolut Ltd потрібно вживати будь-яких заходів. Я пояснив чому нижче.
Скарга
Пан Мак'юен незадоволений тим, що Revolut Ltd не стягувала платіжні збитки за транзакції в азартних іграх. Він вважає, що сайти азартних ігор використовують методи обходу блокувань у Великій Британії та незаконно атакують людей. Він пояснює, що стягнення платежів були успішними з іншими компаніями, і вважає, що Revolut Ltd також мала б їх стягнути.
Компанія Revolut Ltd розглянула претензію та заявила, що не може подати заяву про повернення коштів, оскільки немає права на здійснення транзакцій, пов'язаних з азартними іграми. Пан Мак'юен був незадоволений результатом розгляду своєї претензії щодо повернення коштів та подав скаргу.
Компанія Revolut Ltd надіслала свій остаточний лист-відповідь 13 листопада 2024 року, в якому вона заявила, що правила повернення платежів встановлюють правила, що стосуються транзакцій з картками, і що вона не має права на повернення платежів.
Незадоволений цією відповіддю, пан Мак'юен попросив цю службу провести розслідування.
Мої висновки
Щоб розглянути, чи банк справедливо поставився до пана Мак'юена, мені потрібно подумати, чи мав би він зробити більше, щоб допомогти йому повернути гроші. Це означає розглянути, чи достатньо зробила компанія Revolut Ltd щодо повернення коштів.
Існують різні способи, за допомогою яких банк може допомогти споживачам, які зіткнулися з проблемами з ненаданням товарів або послуг.
У деяких випадках банк може вимагати відшкодування коштів від постачальника через схему повернення коштів. Це спосіб вирішення суперечок щодо врегулювання платежів між власниками карток та постачальниками/продавцями. Вони розглядаються згідно з правилами відповідних карткових схем, і в цьому випадку це карткова схема Mastercard. За певних обставин цей процес надає Revolut Ltd можливість вимагати відшкодування платежу, здійсненого паном Мак'юеном. Ці обставини можуть включати випадки, коли послуги не надаються компанією.
Емітент картки не зобов'язаний ініціювати повернення коштів, коли споживач цього вимагає. Але я вважаю гарною практикою спробувати повернення коштів, якщо на це є право та певні шанси на успіх.
Подання претензії не гарантує її успіху. Продавець може захищати претензію, і якщо він надасть обґрунтовані аргументи, банк може вирішити не вживати жодних подальших дій. Або ж банк може повторно подати претензію, якщо вважатиме, що продавець висунув слабкі або необґрунтовані аргументи. А якщо продавець продовжує захищатися від претензії, банк може передати справу до арбітражного процесу, в якому Mastercard вирішить, хто має залишити собі кошти.
У правилах є часові обмеження щодо того, чи це повинно та може відбуватися, і повний процес вирішення цього питання може зайняти певний час.
Компанія Revolut Ltd пояснила, що вони не змогли подати заяву на повернення платежу, оскільки жодної причини для повернення платежу не було. Я не думаю, що повернення платежу було б успішним, якби воно було подано, оскільки немає жодних шансів на його успіх. Я переглянув інформацію про повернення платежу Mastercard, у якій зазначено наступне:
«Повернення платежів за азартні ігри та інвестиції. Для транзакцій, у яких вартість або активи купуються для азартних ігор, інвестицій або аналогічних цілей: це право повернення платежу доступне лише для транзакцій, у яких придбана вартість або активи не з’явилися на рахунку, узгодженому між власником картки та продавцем».
Беручи до уваги претензію, висунуту паном Мак'юеном, та вищезазначене, я не бачу причин, чому Revolut Ltd помилилася, повідомляючи, що не може подати заяву про повернення коштів. Пан Мак'юен висловлював занепокоєння щодо законності веб-сайтів, але Revolut Ltd не несе відповідальності за це і може розглядати лише можливість повернення коштів, але, як я вже пояснив, вони не могли б розглядати це питання тут.
Чи могла Revolut Ltd зробити тут більше?
Я бачу, що пан Мак'юен згадував, що він просив закрити свій обліковий запис, але Revolut Ltd. відмовила йому. Я переглянув повідомлення пана Мак'юена з Revolut, я бачив розмову, в якій він згадує, що вони відмовили, проте це було через онлайн-чат зі штучним інтелектом, який відповів, що не може допомогти із запитом. Пан Мак'юен також поспілкувався зі співробітником, який запропонував свою допомогу та пояснив, як він може закрити свій обліковий запис, а також запропонували перевести його до команди, щоб накласти блокування азартних ігор, але пан Мак'юен не скористався цією опцією.
Я розумію, що пан Мак'юен опинився у скрутному становищі, оскільки азартні ігри були для нього проблемою, і він шукав підтримки, але, схоже, Revolut Ltd запропонувала допомогу, пояснивши, як закрити рахунок, і запропонувавши допомогу з блокуванням азартних ігор. Тому я не бачу, щоб вони діяли несправедливо.
Також слід зазначити, що я можу розглядати лише Revolut Ltd, а не продавців азартних ігор.
Look at this nonsense reply from the FOS:
Dear Mr Mcewan
Your complaint about Revolut Ltd
We now have all the information we need to look into your complaint. Based on what I’ve seen, I don’t think Revolut Ltd needs to take any action. I’ve explained why below.
The complaint
Mr McEwan is unhappy that Revolut Ltd didn’t raise chargebacks for gambling transactions. He feels that the gambling sites are using methods to by-pass UK blocks and are illegally targeting people, he explains that chargebacks had succeeded with other companies and feels that Revolut Ltd should have also raised them.
Revolut Ltd looked into the claim and said that they couldn’t raise a chargeback as there are no rights to pursue gambling transactions. Mr McEwan was unhappy with the outcome of his chargeback claim and raised a complaint.
Revolut Ltd sent its final response letter on 13 November 2024, they stated that the chargeback framework sets out rules covering card transactions and they had no chargeback rights.
Unhappy with this response Mr McEwan asked this service to investigate.
My findings
In order to consider if the bank has treated Mr McEwan fairly here – I need to think about whether it should have done more to assist him in getting his money back. That means considering whether Revolut Ltd did enough in respect of the chargeback.
There are different ways that a bank can assist consumers who have had issues with goods or services not being provided.
In some cases, a bank may be able to request a refund from the supplier through the chargeback scheme. This is a way in which payment settlement disputes are resolved between card holders and suppliers/merchants. They are dealt with under the relevant card scheme rules and in this case that is the Mastercard card scheme. In certain circumstances the process provides a way for Revolut Ltd to ask for a payment Mr McEwan made to be refunded. Those circumstances can include where services aren’t supplied by the company.
There is no obligation for a card issuer to raise a chargeback when a consumer asks for one. But I would consider it good practice for a chargeback to be attempted where the right exists and there is some prospect of success.
Raising a claim isn’t a guarantee that it will be successful. A merchant can defend the claim and if it provides a valid defence – the bank might decide not to take any further action. Or the bank can re-present the claim if it considers the merchant has raised a weak or invalid defence. And if the merchant continues to defend the claim the bank can take matters to an arbitration process, whereby Mastercard decides who should get to keep the funds.
There are time limits within the rules around whether this should and can happen – and the full process can take some time for this to be resolved.
Revolut Ltd explained that they were unable to raise a chargeback as no chargeback reason was possible. I don’t think a chargeback had it been raised would have succeeded as there doesn’t appear to be a prospect of it being successful. I’ve reviewed the Mastercard chargeback information which states the following:
"Gambling and Investment Chargebacks. For transactions in which value or assets are purchased for gambling, investment, or similar purposes: This chargeback right is only available for a transaction in which the purchased value or assets failed to appear in the account agreed to between the cardholder and the merchant."
Taking into account the claim Mr McEwan raised and the above, I can’t see that Revolut Ltd were incorrect in advising they were unable to raise a chargeback. Mr McEwan has raised concerns with the legality of the websites but that is not something that Revolut Ltd are responsible for and can only look at the possibility of a chargeback but as I’ve explained this was not something they could have pursued here.
Could Revolut Ltd have done more here
I can see that Mr McEwan has mentioned that he requested to close his account but this was refused by Revolut Ltd. I’ve reviewed Mr McEwans messages with Revolut, I’ve seen the conversation he mentions that they refused, however, this was with an online AI chat response that said it couldn’t’ help with the request. Mr McEwan also had a chat with a member of staff who did offer to help and explained how he could close his account and they also offered to transfer him to the team to put a gambling block on but Mr McEwan didn’t pursue this option.
I appreciate that Mr McEwan was in a difficult position as his gambling was a problem for him and he was looking for support, but it appears that Revolut Ltd did offer help by explaining how to close the account and offering to assist with a gambling block. I therefore can’t see they have acted unfairly.
I should also point out that I can only look at Revolut Ltd and not the gambling merchants